Dr. Kettesy Aladár

1893-ban Szegeden született, ott végezte elemi és középiskoláit. Orvosi tanulmányait a budapesti egyetemen kezdte el, s pozsonyi egyetemen doktorált. 1919-ben Budapestre került az Állami Szemkórházba. Amikor Blaskovics Lászlót a debreceni egyetem szemész professzorává nevezték ki, ő is vele jött. 1921-ben érkezett Debrecenbe, és itt élt 1983-ban bekövetkezett haláláig.

A húszas évek elején szemorvos még nem volt Hajdú-Bihar megyében. Ma a szemklinikán kívül Debrecenben és Berettyóújfaluban is vannak szemészeti osztályok, rendelőintézetek és szakorvosok állnak a betegek rendelkezésére. Ez az ő munkájának is köszönhető.

Olyan iskolát teremtett, amelynek kisugárzása az egész országra kiterjedt. Német nyelven írt szemészeti műtéttana évtizedekig volt „bibliája” minden operáló szemésznek Európában. Egyetemi tankönyvéből sok ezer orvostanhallgató szerezte meg szemészeti ismereteit. Élettani optikai kutatásai is kiállták az idők próbáját.

Azon ritka nagy egyéniségek közé tartozott, aki képes volt a szemészet különböző területein maradandót alkotni. Százezrekre tehető azon betegek száma, akik gyógyulásukat, látásukat Kettesy professzornak és tanítványainak köszönhetik. Ma is minden beteg aki az országban szemüveget kér, a Kettesy-féle látástábláról tudja meg, hogy milyen a látása.