2020.10.12.

Intézményünk bemutatkozó videója itt érhető el:

https://hbmaigk.hu/wp-content/uploads/2020/10/hbmaigk-1440p.mp4


Beiskolázás a 2021/2022-es tanévre

Az alábbi feltételekkel indítjuk gimnáziumi képzésünket a 2021/2022-as tanévben:

0001 Gimnázium
 • gimnázium
 • 4 évfolyam
 • gimnáziumi kerettanterv
 • a tanulmányi területen oktatott első idegen nyelv a következő(k egyike): angol
 • a tanulmányi területen oktatott második idegen nyelv a következő(k egyike): német
 • a tanulmányi területre látási fogyatékos (vak), látási fogyatékos (aliglátó), látási fogyatékos (gyengénlátó) tanulók is jelentkezhetnek
 • felvétel a tanulmányi eredmények alapján
 • megjegyzés: kizárólag látássérült tanulók oktatása

Általános információk az iskoláról (gimnáziumról):

A Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium ezzel a névvel és ebben a formában 2017-ben jött létre Debrecenben. Jogelődintézményei a Dr Kettesy Aladár Általános Iskola 1972-ben (mint az ország egyetlen, kizárólag látássérültekkel foglalkozó intézménye), míg a Györffy István Középiskolai Kollégium 1974-ben nyitotta meg kapuit. A két említett intézmény összevonásra került 2009-ben, így lett Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola és Kollégium.

Az elmúlt évek során az oktatáspolitikai kihívásoknak és az aktuális igényeknek is megfelelve 2017-ben az intézmény profilja SNI (látásfogyatékos: gyengénlátó, vak) tanulók számára gimnáziumi képzéssel kibővülve, új nevet kapott: Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium.

A gimnázium az általános iskolával és a kollégiummal egy épületben kertvárosi környezetben helyezkedik el, a Nagyerdő közvetlen szomszédságában, a Debreceni Egyetem közelében, amely könnyen megközelíthető számos helyi autóbusszal, a 2-es villamossal, illetve a 35-ös főúton beérkező távolsági autóbuszokkal.

Az intézmény rendelkezik a látássérült tanulók neveléséhez, oktatásához szükséges eszközzel, szakemberrel, módszertannal.

Nyílt nap időpontja: 2021.12.08. 11 óra, helye: 4032 Debrecen Lóverseny utca 3.

Gimnáziumi osztályok:

4 évfolyamos osztály (9-11fő)

 • idegen nyelv: angol nyelv
 • idegen nyelv: német nyelv

Egyéb információk a tanulmányi területtel kapcsolatban:

Írásbeli vizsga: van / nincs

Szóbeli vizsga: van/ nincs

Szóbeli meghallgatás: van/ nincs (elbeszélgetés)

Szóbeli meghallgatás ideje: 2022.03.04. péntek 11 óra (pótnap: 2022. március 11. 11 óra, előzetes kérelem alapján, a kérelemre írásos választ adunk). A szóbeli meghallgatás időpontjáról külön értesítést nem küldünk, érdeklődni az intézmény elérhetőségein lehet. Helye: 4032 Debrecen Lóverseny utca 3. szám

Információk a szóbeli meghallgatásról (személyes elbeszélgetés): A felvételi elbeszélgetésen nem konkrét tudástartalmakat kérdezünk, hanem a felvételiző diákok látássérüléséből fakadó egyéni szükségleteit kívánjuk felmérni. A beszélgetés időtartama legfeljebb 15 perc.

 1. Az elbeszélgetés a felvételiző rövid bemutatkozásával kezdődik.
 2. Ezután a pedagógusok a tanuló digitális eszközhasználati szokásaival kapcsolatos kérdésekre kérnek választ.

Kérjük, hogy a tanuló hozza magával:

 • fényképes igazolványát (diákigazolvány/ személyi igazolvány/útlevél),
 • magyar irodalom füzetét,
 • matematika füzetét,
 • ellenőrző könyvét,
 • versenyeredményeik és egyéb kiemelkedő teljesítményeik okleveleit.

A felvételi eredmény meghallgatásának módja, a pontszámítás: A felvételi eljárás során összesen 50 pont szerezhető. A pontszámítás a tanulmányi eredmények alapján történik: általános iskolai eredmények (7. évfolyam végi, 8. évfolyam félévi) alapján számoljuk a következő tantárgyakból: magyar nyelv és irodalom (átlaga), történelem, matematika, idegen nyelv, 1 választott tárgy (vagy biológia vagy kémia vagy földrajz vagy fizika).

Nem vehető fel az a tanuló, akinek hozott pontja nem éri el az elérhető pont 70%-át, vagyis 35 pontot.

Az intézmény saját nyolcadikos tanulójára is a fentebb leírt pontszámítási szabályok vonatkoznak a felvételi eljárás során.

Kollégiumi elhelyezés: van /nincs

Sajátos nevelési igényű tanulók nevelése-oktatása: kizárólag ép értelmű, látássérült (gyengénlátó, vak) tanulókat fogadunk a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Látásvizsgáló, Gyógypedagógiai Tanácsadó, Korai Fejlesztő, Oktató és Gondozó Tagintézménye által kiállított szakértői vélemény alapján